Aprilia Riders Association ďSponsorKliks,
Februari 23, 2024, 12:22:42 *
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Nieuws:
Startpagina Webshop Fotoalbum Links Help Zoek Inloggen Registreren

Dit forum is besloten en alleen nog maar beschikbaar als archief voor bestaande leden.
Klik hier voor het actuele forum

Pagina's: [1] 2   Omlaag
Print
Auteur Topic: tips ter voorkoming van kramp.  (gelezen 31031 keer)
0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic.
rolf
Global Moderator
ARA Addict
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 12.809


Netherlands
WWW
« Gepost op: Februari 02, 2007, 16:23:13 »

Nu ben ik niet zo van het kopieeren maar dit wil ik jullie niet voorbij laten gaan, ik zelf heb er met regelmaat last van tijdens of na het motorrijden of circuitrijden.

Spierkrampen

Iedereen die langere tijd in het zadel doorbrengt krijgt er mee te maken: het vervelende trekken van de spieren in je schouders en je armen die almaar zwaarder en stijver worden.
Vaak komt het door je houding (zie het artikel over zithouding). Je hebt je stuur alleen vast omdat je gas-, koppeling- en remhandle eraan zitten. Je hebt je stuur niet vast om jezelf op de motor te houden. Dat doe je met been-, buik- en rugspieren. Dit wordt vaak vergeten.

Iedereen weet dat je niet onvoorbereid moet gaan sporten en je spieren eerst opgewarmd dienen te worden om blessures te vermijden. Motorrijden is ook een sport. Je gebruikt met het motorrijden alle spieren van je lichaam. Toch is de warming-up hier een ondergeschoven kindje. Door fit te blijven ben je sneller en rijd je veiliger doordat je minder snel geneigd bent fouten te maken als gevolg van vermoeidheid. Lichamelijke activiteiten als fitness, fietsen, zwemmen en hardlopen zorgen ervoor dat je conditie goed blijft en je daardoor meer plezier beleeft aan het motorrijden.

Spierkrampen zijn pijnlijke, onwillekeurige samentrekkingen van je spieren tijdens of direct na een oefening. Als spieren zich gedurende langere tijd samentrekken of wanneer de elektrolytenbalans (natrium en kalium) in de spiercellen als gevolg van bepaalde omstandigheden is verstoord, leidt dit tot verdere samentrekking van de spieren. Zo kunnen pijnlijke krampen ontstaan. Tekorten in het dieet en bepaalde geneesmiddelen kunnen krampen veroorzaken.

De verstoringen kunnen ook het gevolg zijn van de intensieve lichamelijke inspanning van het motorrijden. Spierpijn wordt veroorzaakt door heel kleine spierscheurtjes bij inspanningen. Deze genezen heel snel. Bij extremere belasting krijg je grotere en meerdere scheurtjes, die pijnlijker zijn en minder snel herstellen. Door onopgewarmde spieren plotseling zwaar te belasten, kan je spier scheuren.

Bij overbelasting van een spier schiet de doorbloeding van een spier tekort. Er wordt dan te weinig zuurstof aangevoerd en er worden te weinig afvalstoffen afgevoerd. Zo ontstaat er melkzuur (lactaat) dat bij een bepaalde hoeveelheid in het bloed een gevoel van vermoeidheid en spierpijn geeft. De spier 'verzuurt', omdat voor het verbranden (dus wegwerken) van het melkzuur onvoldoende zuurstof aanwezig is. Wanneer zich na een zware inspanning een enorme hoeveelheid melkzuur heeft opgehoopt, trekt de spier plotseling sterk samen en verstijft deze: er ontstaat kramp. Om deze pijnlijke krampen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de spieren niet voortijdig vermoeid raken, oftewel dat je in goede conditie bent. Dat betekent de juiste training en het strekken van je spieren.
Krijg je toch kramp, dan moet je je spieren strekken of de spier masseren. Bicepskramp: strek de arm een paar maal krachtig. Tricepskramp: de arm voor de borst buigen. Onderarmkramp: de handpalmen tegen elkaar drukken, vingers naar de borst draaien en de armen strekken. Hand- en vingerkramp: met de ene hand de vingers van de verkrampte hand strekken; ofwel de vingers buigen en strekken, ofwel de vingers openen en sluiten tot de kramp verdwenen is. Dijspierkramp: de enkel van achteren grijpen en het been zo ver mogelijk buigen in de knie en strekken in de heup. Kuitspierkramp: het been in kramp volledig strekken door met de ene hand de voet vast te grijpen en met de andere hand op de knie te drukken. Voetkramp: de tenen spreiden en naar beneden buigen of strekken en naar boven heffen, naargelang de kramp aan de bovenzijde of aan de onderzijde gelokaliseerd is.

Vooral het intensieve gebruik van kleine spiergroepen zoals die in je handen, onderarmen, nek en schouders is bij het motorrijden belastend. Hierdoor kan zelfs slijmbeursontsteking ontstaan. Het is dus niet verkeerd juist hier extra aandacht aan te schenken. Bij voorkeur in de winter kun je er al mee beginnen de kracht van je spieren op te bouwen, zodat je straks niet zo gauw last hebt van overbelasting.

Hand- en vingeroefeningen

Warming-up: een goede voorbereiding en warming-up zijn geen overbodige luxe. Even je handen boven je hoofd schudden om je spieren losser te maken heeft echter niet zoveel effect. Een goede warming-upoefening is je bovenlichaam langzaam naar links of rechts te bewegen tot je uitgestrekte aangespannen arm recht vanuit je schouder naar de grond wijst. Nu de hand, arm en schouder tegelijk schudden. Herhaal dit aan de andere kant.

Probeer bij hand- en vingeroefeningen precies de tegenovergestelde beweging te maken als bij inspanningen. Draai je gewrichten, spreid je vingers, beweeg ze intensief, open en sluit je handen en druk je vingers zachtjes naar buiten. Masseer de onderkant van je handen.

Qi-gong-kogels of meridiaankogels, zie: http://www.namaste.nl/html/chinese_massagekogels, zijn Chinese kogeltjes van metaal of ander materiaal (steen), zo'n vijf centimeter doorsnede. Je vindt ze in exotische winkeltjes. Ze zijn zeer goed voor je fijne motoriek en er worden allerlei positieve eigenschappen aan toegeschreven, o.a. betere doorbloeding, rustgevende en opwekkende werking, acupressuur van de handreflexzones, invloed op je grote hersenen en zenuwstelsel en een betere stofwisseling. De beide kogels dienen in één hand gehouden te worden en door middel van vingerbewegingen laat je ze draaien, tegen de klok in of met de klok mee, zonder dat ze elkaar raken en zonder hulp van je andere hand. Eerst zul je merken hoe het je aan bewegingscoördinatie ontbreekt. Na een paar dagen merk hoe je handigheid met de kogels toeneemt en daardoor ook de soepelheid van je bewegingen.

Armspieroefeningen
Oefeningen met gewichten zijn onder andere goed voor het opbouwen van kracht in je armen.

Een oefening voor je onderarm:
 Kies een stabiel horizontaal voorwerp. Leg je onderarm op dit voorwerp met de palm van je hand naar boven en je hand en pols over de rand. Ook kun je je onderarm op je been leggen terwijl je zit. Neem een gewicht in je hand en beweeg het gewicht naar beneden door alleen je pols te gebruiken. Beweeg het gewicht op deze manier op en neer voor een goede oefening voor je onderarm. Een halfuurtje twee of drie dagen per week is genoeg. Twee tot drie sessies van 15 tot 20 oefeningen.

Oefeningen voor je bovenarm:
Biceps: kies een licht gewicht, ga in spreidstand staan met het gewicht in beide handen, je armen naast je lichaam, handpalmen naar voren. Langzaam met gecontroleerde bewegingen het gewicht tot borsthoogte brengen, dan langzaam terug naar de uitgangspositie. Herhaal deze oefening tien tot vijftien keer en rust dan. Doe dit in totaal drie keer met een maximum van 30 tot 45 keer. Maak geen schommelende bewegingen bij het optillen van het gewicht. Het is beter om eventueel een lichter gewicht te gebruiken maar dan op de juiste manier.
Triceps: kies een licht comfortabel gewicht, houd het in één hand. Ga in spreidstand staan, buig voorwaarts in 'r'-stand met je bovenarm parallel aan je lichaam en je onderarm verticaal (gewicht in je hand). Strek je onderarm langzaam achterwaarts (zonder je lichaam of bovenarm te bewegen) tot deze volledig is uitgestrekt. Je voelt de achterkant van je arm trekken. Herhaal dit 10-15 keer gedurende drie sets.

Bij alle oefeningen die je doet geldt dat je niets moet overbelasten. Voorzichtigheid is geboden na een operatie of blessure. In dat geval dien je te stoppen zodra het pijnlijk aanvoelt.

Voorkomen is beter dan genezen
Voldoende water drinken en de juiste voedingsmiddelen - sinaasappels en bananen - kunnen krampen helpen voorkomen. Krampen ontstaan vaak doordat de elektrolytenbalans verstoord is (zie Motorrijden bij hoge temperaturen). Ook in de winter kun je te weinig drinken! Vooral een tekort aan kalium veroorzaakt krampen. Kalium zit vooral in sinaasappels en bananen, maar ook in heel veel andere voedingsmiddelen, zoals aardappelen, yoghurt, tomaten, enz. De kaliumopname wordt negatief be√Įnvloed door het drinken van koffie en alcohol en het eten van veel zout en suiker.

In de winter is het erg belangrijk dat je goede handschoenen draagt, het liefst twee paar. Ook kou kan namelijk kramp veroorzaken. Zorg ervoor dat je je niet te krampachtig aan je stuur vasthoudt. Probeer je vingers regelmatig te bewegen. Verkrampen je vingers alsnog door de kou, last dan een rustperiode in.

Soms zit je hoofdcilinder van je motor wat vast doordat je een poosje niet gereden hebt en zijn je rem- en koppelingshandles stroef. Hierdoor krijg je eerder kramp. Door zo'n 80 tot 100 keer snel met harde slag (karateslag) op je handles te slaan kun je het euvel in de meeste gevallen verhelpen. Als je je motor niet elke dag gebruikt, kunnen de rubbers van de hoofdcilinder namelijk vast gaan zitten en kunnen niet volledig ingedrukt worden. Net zoals wanneer je je fietsband oppompt door niet volledig de fietspomp naar beneden te drukken.
Soms zijn de kabels van je rem en koppeling smerig, gespleten en daardoor stroef. Vervang in dat geval je kabels.

TIP
 Er zijn polssteunen voor je motor verkrijgbaar, in chroom en in plastic (throttle boss). Dit is een simpel dingetje dat je om je rechterhandvat klemt, op de plek waar je hand normaal gesproken rust. Alleen het gedeelte van je handpalm bij je pink bedekt de steun. Om gas te geven, hoef je alleen maar je handpalm naar beneden te drukken. Om gas los te laten laat je de druk gewoon vieren. Of je nou met twee of vier vingers je remhandle bedekt, er komt altijd veel spanning op je duimspieren te staan. Op deze manier wordt je duim ontzien en krijg je geen kramp, waar je vooral met koude nogal snel last van hebt.
 
 
Gelogd
Deefski
RSV Mille, er is geen betere!
Global Moderator
ARA Addict
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 2.872


Je kunt beter jezelf overwinnen, dan 1000 vijanden

Kazakhstan
« Antwoord #1 Gepost op: Februari 02, 2007, 17:14:12 »

Bedankt Rolf!

Leuk en leerzaam 
Gelogd

The following are actual submissions on a series of quizzes, tests, and essays.
The moon is a planet just like the earth, only it is even deader.""
"Water is composed of two gins, Oxygin and Hydrogin. Oxygin is pure gin. Hydrogin is gin and water."
arius
ARA Addict
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 1.319


do it on twins

Netherlands
« Antwoord #2 Gepost op: Februari 02, 2007, 19:19:48 »

Hallo allemaal,


wwhhaaaa, of je koopt een tuono Grin,


grtjes arius
Gelogd

Mijn vrouw zei de motor eruit of ik eruit .... soms mis ik haar
Gertjan
ApriliaMembers
ARA Addict
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 782


RSV4 >> Italien rules....

Italy
« Antwoord #3 Gepost op: Februari 02, 2007, 20:51:41 »

Leuk stukje  Wink


Echter niet alle onwillekeurige samentrekkingen en spierdoorbloedingen worden besproken..........

maar goed die los ik zelf wel weer op  Roll Eyes
Gelogd

The most important things in live ..... aren't things.
Sjaakie
WWW.CLEANCOOL.NL
ARA Addict
*****
Offline Offline

Berichten: 6.054


Voor al uw problemen hebben wij een oplossing

Timor-Leste
WWW
« Antwoord #4 Gepost op: Februari 02, 2007, 21:53:33 »

Leuk stukje  Wink


Echter niet alle onwillekeurige samentrekkingen en spierdoorbloedingen worden besproken..........

maar goed die los ik zelf wel weer op  Roll Eyes

We zijn er weer
Gelogd

Ik praat niet te snel, je luistert te langzaam. Golfen is knikkeren voor rijke mensen die te lui zijn om te bukken. Wie zijn billen brandt mag blij zijn dat ie niet andersom stond. Na regen komt regent, kijk maar in het woordenboek. Treinen rijden niet op tijd, maar op rails.
Mieltje
Gast
« Antwoord #5 Gepost op: Februari 02, 2007, 23:00:51 »

Echter niet alle onwillekeurige samentrekkingen en spierdoorbloedingen worden besproken..........

maar goed die los ik zelf wel weer op  Roll Eyes
[/quote]

We zijn er weer
[/quote]

Sommigen hebben geen 'kramp' meer snap je..
Gelogd
Raptor
Administrator
ARA Addict
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 1.290


Netherlands
WWW
« Antwoord #6 Gepost op: Februari 02, 2007, 23:02:35 »

Grinzzz...  Grin
Gelogd

"Waar een wil is is een weg. Waar meer willen zijn een file..."
Sjaakie
WWW.CLEANCOOL.NL
ARA Addict
*****
Offline Offline

Berichten: 6.054


Voor al uw problemen hebben wij een oplossing

Timor-Leste
WWW
« Antwoord #7 Gepost op: Februari 02, 2007, 23:22:09 »

Echter niet alle onwillekeurige samentrekkingen en spierdoorbloedingen worden besproken..........

maar goed die los ik zelf wel weer op  Roll Eyes

We zijn er weer
[/quote]

Sommigen hebben geen 'kramp' meer snap je..
[/quote]

Ervaring
Gelogd

Ik praat niet te snel, je luistert te langzaam. Golfen is knikkeren voor rijke mensen die te lui zijn om te bukken. Wie zijn billen brandt mag blij zijn dat ie niet andersom stond. Na regen komt regent, kijk maar in het woordenboek. Treinen rijden niet op tijd, maar op rails.
zeeslot
obgeblazen
ApriliaMembers
ARA Addict
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 6.055


Italy
« Antwoord #8 Gepost op: Februari 03, 2007, 08:49:35 »

en wat is de warming up ter voorkoming van darmkramp? 
Gelogd
Sjaakie
WWW.CLEANCOOL.NL
ARA Addict
*****
Offline Offline

Berichten: 6.054


Voor al uw problemen hebben wij een oplossing

Timor-Leste
WWW
« Antwoord #9 Gepost op: Februari 03, 2007, 08:55:18 »

en wat is de warming up ter voorkoming van darmkramp? 

Slaolie
Gelogd

Ik praat niet te snel, je luistert te langzaam. Golfen is knikkeren voor rijke mensen die te lui zijn om te bukken. Wie zijn billen brandt mag blij zijn dat ie niet andersom stond. Na regen komt regent, kijk maar in het woordenboek. Treinen rijden niet op tijd, maar op rails.
FastJ
ApriliaMembers
ARA Addict
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 4.792


RSV4ever & Pegaso Powerrrrrrr

Netherlands
« Antwoord #10 Gepost op: Februari 03, 2007, 09:09:55 »

en wat is de warming up ter voorkoming van darmkramp? 

Slaolie
Er lezen hier ook kinderen mee hoor!
Gelogd

Je kunt alleen spijt hebben van dingen die je niet doet.
Kiek um goan!
Mieltje
Gast
« Antwoord #11 Gepost op: Februari 03, 2007, 09:55:06 »

En dan mijn sportfoto verwijderen
Gelogd
MrKneedown
ApriliaMembers
Sr. ARA Member
****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 431


Netherlands
« Antwoord #12 Gepost op: April 18, 2008, 21:45:08 »

eeeehhh  las net links batman...rechts super man als buurman...wie ben ik dan?haha,ik dacht ff aan de handyman.....( ja ja flauw)
Gelogd
rolf
Global Moderator
ARA Addict
*****
Offline Offline

Geslacht: Man
Berichten: 12.809


Netherlands
WWW
« Antwoord #13 Gepost op: April 19, 2008, 18:24:28 »

 Grin
Gelogd
Renébagpipe
Gast
« Antwoord #14 Gepost op: Juni 08, 2008, 06:27:41 »


Als ik dat allemaal moet doen voor het rijden.................... ben ik al moe voordat ik er op stap. Moet dan zeker minimaal half uur rusten...................

En dan weer opnieuw de oefeningen............... kom je nooit aan rijden toe...................


 angel
Gelogd
Pagina's: [1] 2   Omhoog
Print
Ga naar:  

Onderwerp Gestart door Reacties Gelezen Laatste bericht
25 mei assen « 1 2 3 » breed 38 25317 Laatste bericht Mei 31, 2009, 21:32:24
door robz
Nieuw jaar, nieuwe bescherming? (Motorkleding Topic) « 1 2 3 4 » ARAssociate 49 28243 Laatste bericht Mei 02, 2010, 01:42:09
door Rossi 46
Omdat er nog steeds domme motorrijders zijn « 1 2 ... 8 9 » Sjaakie 129 48093 Laatste bericht Juli 08, 2014, 05:26:46
door Edward
CPZ 29 september « 1 2 ... 5 6 » Blijhoofd 83 28117 Laatste bericht Oktober 01, 2011, 18:15:58
door black bee
Geluidsregels Assen bij circuittraining voor amateurs « 1 2 » malle eppie 17 9870 Laatste bericht Mei 18, 2008, 21:54:14
door RSV1000 racer

Dit forum is besloten en alleen nog maar beschikbaar als archief voor bestaande leden.
Klik hier voor het actuele forum

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
TinyPortal v0.9.8 © - ARA design by BoneBoxx Webhosting & Webdesign
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!