Worden jullie ook zo vaak lastig gevallen door die sufkoppen die geen ander werk kunnen krijgen en altijd tijdens het eten moeten bellen met een onbekend nummer. Hierbij enkele tips (ergens anders gejat

)om mee te antwoorden of om ze lekker dwars te zitten.
Vraag de telemarketeer direct om zijn of haar privételefoonnummer, en vraag wanneer u hem of haar terug kunt bellen. Zij zullen dit zeker niet geven, maar het geeft een leuke aanleiding voor een langdurig gesprek. Vraag ze waarom ze dit niet willen geven, waarom ze dan wel zelf dit werk doen, of ze vaker dit soort reacties krijgen, wat voor reacties ze nog meer krijgen, wat ze daar weer van vinden, of ze gehoord hebben van het Tegenscript, of dit al vaak tegen hen is gebruikt, etc., etc.
rigoreuze journalisten tips:
Vertel de telemarketeer heel vriendelijk dat u op zondagmiddag, tussen 15:00 en 16:00 uur, tijd heeft gereserveerd voor dit soort telefoontjes, en dat ze u dan mogen terugbellen. Ze mogen niet bellen op zondag, dus ze zullen proberen hieronder uit te komen. U kunt vervolgens inhaken op de 'tip van Martijn'.
Een journalist vertelde me dat hij, om zijn privacy te waarborgen, te stekker van de telefoon er elke avond tussen 18:00 en 20:30 uithaalt.
Chris heeft de volgende tip:
Vraag als blijkt dat de telemarketeer afweet van het tegenscript na hun eerste vraag of hij/zij een ogenblikje geduld heeft.Zet hem/haar vervolgens in de wachtstand en leg de telefoon neer. Luister af en toe of hij/zij nog verbonden is.
Hoewel ze niet meteen mogen ophangen (van hun werkgever), is het toch nog verbazengwekkend hoe lang sommigen blijven "hangen". (Hebben ze even adempauze) Sinds ik dit een aantal keren heb toegepast, is het aantal telefoontjes afgenomen. (Toeval ? ik hoop van niet)
Henk's methode:
Zelf volg ik ongeveer dezelfde methode als Chris, die ze 'in de wacht' zet. Het is me echter al een paar keer gebeurd dat de telemarketeer dan reageert met de vraag: zal ik u straks even terugbellen, als het nu niet schikt? Om dat te voorkomen wil ik nog wel eens zeggen: 'Ik denk dat u mijn vader moet hebben... een ogenblikje, ik roep hem even.' En dan roep ik, half op de achtergrond maar duidelijk hoorbaar, 'Pa! Kom je, er is telefoon voor je!' (Tussen haakjes, ik woon alleen en mijn Pa is al jaren dood). De telemarketeer kan nu eigenlijk met goed fatsoen nu niet meer ophangen, want mijn Pa is immers 'onderweg' naar de telefoon. Het is reuze komisch om dan stiekem mee te luisteren. Het duurt een minuut, twee minuten, en dan beginnen ze meestal tegen hun collega's te kletsen. 'Zeg, ik heb er nu een voor, wat ik daarvan denken moet...?' Al met al hangen ze na verloop van tijd wel op natuurlijk, want mijn Pa komt never nooit niet en zelf zeg ik ook geen boe of bah meer.
C.H.B.'s taktiek:
Eerste vraag Telemarketier: Mag ik u een paar vragen stellen over... Mijn antwoord: Nee Telemarketier: Mag ik vragen waarom u niet wilt meewerken? Mijn antwoord: Dat mag u vragen, maar ik zal daar niet op antwoorden. Telemarketier: Waarom niet? Mijn antwoord: Omdat ik daarmee al zou meewerken aan uw onderzoek. Meer wil ik hier niet over zeggen. Telemarketier: Ja maar / Mag ik dan ... etc (maakt niet uit) Mijn antwoord (op elke vervolg vraag) als een kapotte grammofoonplaat: Daar wil ik het graag bij laten... Daar wil ik het ....
Frans schrijft:
Ik zelf heb altijd ruim de tijd voor de mensen van telemarketingbureaus. Ik geef ze de indruk dat ik geinteresseerd ben in het produkt, tot het moment dat ze een agent willen langssturen. Dan vraag ik altijd om schriftelijk foldermateriaal. Steeds blijkt dat dit niet beschikbaar is. Wel heb ik ze dan 5 - 10 minuten van hun kostbare tijd afgenomen.
Karen heeft haar eigen methodes:
1. Lieve telemarketeer, jouw VOORstel is altijd in mijn NAdeel. Ca. 100% kans dat lieve m/v dan "hoezo" vraagt. Zegt Karen: "omdat jij eraan verdient." De lieve telemarketeer beweert vervolgens steevast dat dit niet waar is (want het gaat om de opdrachtgever/het product). Waarop Karen het open doel vult met de mierzoetgevooisde vraag "Doe jij vrijwilligerswerk dan?" Weet de bek vol tanden er dan nog een onthutst "Uh-nou-nee-maar" uit te persen, dan kapt Karen het gesprek af met: "ik dacht al zoiets, nou doeeeei en hangt ze op.
2. "Forry, ik éét; Glwchblh" + ophangen.
3. Het aanvangen met een onzinverhaal van Guiness Book of Record-lengte waar de telemarketeer geen speld tussen kan krijgen.
Arthur's strategie is de volgende:
Voor een telefonische enquete vraag ik altijd een financiele vergoeding, doorgaans nlg 125 per kwartier of gedeelte daarvan. Als het bureau nog steeds geinteresseerd is in mijn mening, kunnen zij mij een cheque sturen voor de tijd die zij denken met mij kwijt te zijn. Na ontvangst kunnen zij mij weer bellen. u begrijpt dat er nog nooit een cheque is gekomen, evenmin word ik teruggebeld.
Bij enquetes op straat, antwoord ik dat zij mij best vragen mogen stellen, dat ik echter wel doorloop, omdat ik ergens naartoe moet. De enqueteur/-trice kan de antwoorden al lopende niet noteren en haakt dus af.
Sander werkt ook leuk tegen:
Het Algemeen Dagblad belde om een abonnement te verkopen: "Ah, mooi dat u belt, ik moest u net hebben. Het is namelijk zo: we gaan met een paar vrienden op vakantie naar Griekenland. We hebben daarvoor een bus gekocht en natuurlijk zijn twee personen bezig om een bus-rijbewijs te halen. We zijn van plan om de volgende route te rijden: 46..., ..., ...Zo'n reis kost nogal wat en daarom dachten wij aan sponsoring. We dachten met name aan het AD omdat we dan op de bus reclame willen maken."
Zijn verhaal ging nog een tijdje door, de dame begon het vervelend te vinden, hij vroeg naar haar baas, enzovoort. Een geschikte methode dus: meld dat je blij bent met het telefoontje, informeer de beller over je plannen en de noodzaak van sponsoring vooral door zijn/haar bedrijf, ga over tot het voorstellen van geld-zaken en vraag naar de baas van de beller.
Dictus:
Zodra je een telemarketeer aan de lijn krijgt - "Goedemiddag/avond, u spreekt met die-en-die van zus-en-zo BV, mag ik/kan ik ....etc", stel je jezelf dusdanig luid en overweldigend voor dat de telemarketeer zn mond houdt en begin je te vragen: "Kan ik u misschien intereseren voor een mooie stofzuiger?" telemarketeer: "Eeeeh... nou, eeeeh..." jouw antwoord: "Niet? Mooi, ik heb ook geen interesse in ..... (hun product)." En ophangen.
onderstaand tegenscript vond Cindy een tijdje geleden op internet:
Cindy: met Cindy
zij: Ja hallo met Saskia vd Boven van Telemarketing Nederland, mag ik wat
vragen stellen betreft spaarloon- en VUTregelingen?
Cindy: Nou eigenlijk niet
TM: en mag ik vragen waarom niet?
Cindy: Nu doet u het toch
TM: eeeh wat?
Cindy: een vraag stellen..., wat vroeg u me nou net
TM: of ik u wat vragen mocht stellen...
Cindy: en wat zei ik toen?
TM: dat u dat liever niet had
Cindy: en wat deed u toen?
TM: eeeuh, oh ja...nou...daag
methode die Geralds broer (Mark) heeft gebruikt om van een telemarketeer af te komen:
TM: Goedenavond meneer, ik mag u een aanbod doen voor een proefabonnement op De Telegraaf (AD, NRC, zoiets in ieder geval...)
Mark: Goh, da's aardig, alleen heb ik er niets aan.
TM: O? U bent niet geinteresseerd?
Mark: Nee... ik ben analfabeet. Ik kan niet lezen.
TM: (na zeker 2 minuten silte) eh, ja, nou, goh,.....
Bruikbaar bij elke willekeurige kranten-aanbieder-bel(-ster)
Zeggen dat je hun krant al leest.
Maar u staat niet in mijn systeem!
Nee, ik lees hem met drie buren.
Ohw, goedenavond.
Toedeloe.
beleefd en je bent er zo vanaf.
Het lijkt ook wel of dat het steeds gekker word. Bij de AH staat een niet dakloze met een daklozenkrant. Je kunt er niet om heen omdat ze voor de deur staan. Geloof mij, ze spreken mij niet meer aan. Dat is dan opgelost, maar dat het nodig is om zo van je af te bijten. Het is ongewenst!!
Loop door de stad, meneer mag ik u wat vragen? En dan vervolgens gelijk door in één zin: wat vind u van god? Ik zeg: wie ? die ken ik niet. Is dit een quiz of zo?
Ook ongewenst !!
Ook dat met die groene stroom heeft mij gebeld. Ik zeg maar wie krijgt nu wel en wie niet groen? Ik heb namelijk gelezen dat alle opgewekte groene stroom in Nederland 6% is ongeveer. Dus worden er heel veel mensen voor de gek gehouden door jullie.
Andere kant: uh……ja……maar het gaat ook om dat je milieubewust bent en wij op deze manier wij het groene net kunnen uitbreiden.
Ik zeg: ik heb gelezen dat bijna 5% van alle elektra op gaat aan het warm houd plaatje van het koffiezet apparaat. Dus als jullie echt iets voor het milieu willen doen moet je alle klanten een thermosfles cadeau doen. Maar als je het niet erg vind? Jij houd mijn lijn bezet en belet bellers die wel iets toevoegen aan mijn leven te bellen, dus goedemiddag!!
Ook ongewenst !!
Vorige week nog. Een telfonisch verkoper van een krant. Meneer mag ik u een aanbieding doen, blahdieblahblah. Ik zeg: ik lees geen krant!! Hij weer: maar zou het dan niet heerlijk zijn dat als u uit bed komt er een krant op de mat ligt? Ik zeg: ik heb nu juist een nee nee sticker op de deur zodat er helemaal geen oud papier op mijn mat valt. Maar uh, ff wat anders, wil jij niet een laminaatvloer van mij kopen? Hij weer: nee, hoezo? Zeg ik, nou ik bel jou toch ook niet? Opzouten van mijn lijn!!
Ook ongewenst!!
Ik bedenk mij net dat je eigenlijk op moet nemen met Gilles de la Tourette gedrag. Kijken hoe lang ze dat vol houden.
En dat het hun baan is kan mij niks schelen. Iemand doet iets vanuit een motivatie die hem of haar drijft. En dan zul je de consequenties die daar bij horen ook dragen moeten. En anders moet je maar zorgen dat je op een positie komt dat je dat niet meer hoeft.